MARK VICKNESS INTERCONNECTED (MVI) – IN THE RAIN SHADOW

Artiest info
Website
facebook
 

Mark Vickness is een folk- en jazzgitarist uit de regio van het woestijngebied Owens Valley in de Amerikaanse staat Californië. Amper zes jaar oud was hij toen hij zijn eerste muzieklessen kreeg op piano. Dezer dagen is hij een bachelor en master in het ‘fingerstyle’-gitaarspel, het componeren en arrangeren van muziek en is hij een professionele klassieke pianist, gitarist en bespeler van tabla en sitar. Hij maakt sinds meerdere jaren deel uit van het akoestische jazz fusion duo ‘Glass House’ en hij neemt al zo’n twee decennia lang platen op die hij daarna op allerlei podia live gaat spelen voor het publiek.

In 2018 verscheen zijn debuutplaat als soloartiest onder de titel “Places” waarop hij op akoestische gitaar diverse interpretaties van jazznummers heeft opgenomen. In 2019 richtte hij de formatie ‘MVI’ op wat staat voor ‘Mark Vickness Interconnected’ met naast hemzelf als gitarist verder nog zes instrumentalisten: Matt Renzi op hobo, althobo en saxofoon, Joseph Hebert op cello, Mads Tolling op viool, Dan Feiszli op bas, Ty Burhoe op tabla en MB Gordy op percussie. In 2020 volgde een eerste album “Interconnected” onder deze nieuwe groepsnaam.

Mark Vickness ging zich de laatste jaren wat meer verdiepen in West-Afrikaanse en Indische muziek die hij op zijn nieuwe plaat “In The Rain Shadow” in negen zelfgecomponeerde instrumentale tracks harmonieus verenigt met de meer Westers georiënteerde populaire muziekgenres als folk, jazz, rock, funk, soul en blues. De meeste songtitels werden ontleend aan geologische of metereologische fenomenen die we allemaal dagelijks ervaren. Zo begint dit album met het nummer “High Desert” dat geïnspireerd is op de woestijnomgeving van zijn woonplaats nabij de Californische Sierra Nevada.

Track nummer twee heet “The Gorge” oftwel ‘de bergkloof’ en daarna volgt “Alluvial Fans” (‘puinwaaiers’) dat u op de eerste video kunt beluisteren. Andere aardrijkskundige of weerkundige tracktitels op deze plaat zijn “Cloud Shadows”, het Keltische folknummer “On The Cliffs Of Mohr” en de op de tweede video te horen albumtiteltrack “In The Rain Shadow”. ‘Mark Vickness Interconnected’ wijdt ook één nummer aan de rustgevende stilte van ‘ambient music’ in “Stillness (For Will)” en aan de eenzame langeafstandsloper in de track “Roadrunner”. De hierboven reeds aangehaalde Indische muziekinvloeden krijgen we op dit album aangeboden in het nummer “Rupak (For Ty)”. Wij beoordelen deze nieuwe plaat van ‘MVI’ als perfect geschikt om dienst te doen als soundtrack bij één of andere film of documentaire.

(valsam)